Tweede avond van het seizoen bij Dante een groot succes

Donderdagavond 27 oktober werd de tweede avond van het seizoen georganiseerd met een gevarieerd programma. De bezoekers van Dante toonden zich na afloop zeer enthousiast over de kwaliteit van het gebodene.


Het eerste onderdeel was van het programma van de presentatie van het werk van beeldhouwer Leo Nellestein die werd geïnterviewd door Mieke Verbrugge. Sinds 1986 is Leo professioneel actief als beeldhouwer.

Hij bleek een enthousiast verteller over zijn grote passie. Wat hem boeit is de afwisseling in zijn werk. Hij werkt veelal in opdracht. Zijn werk bestaat uit sculpturen van allerlei formaten en diverse materialen: steen, hout, metaal, beton en kunststoffen. Verder doet hij restauratiewerk en grafbedekking zowel in steen als hout. Een boeiend onderhoud.


Na een korte aankondiging door Willem Jongsma van Benjamin van der Velden, bracht deze jonge singer-songwriter uit Bennekom aan de piano en mondharmonica een aantal prachtige nummers ten gehore. Afgewisseld met gitaar en zang. Hij vertelde dat hij doorgaans zijn liedjes in de Engelse taal zingt. Een mooi uitgevoerde cover van een Drents liedje van Daniel Lohues van Skik, werd door het publiek met veel enthousiasme ontvangen. Een regionaal talent waar we vast en zeker nog van zullen horen.

 


De maandelijkse column, geïnspireerd door de dagelijkse dingen, werd voorgedragen door Teunis Bunt. Zijn column was dit keer serieus van aard, zoals hij zelf aankondigde. Veel grote en minder grote plaatsen in Nederland hebben een stadsdichter, aldus Teunis. Er is zelfs een polderdichter, een provinciedichter en we hebben een dichter des Vaderlands. Hij hield een pleidooi voor het aanstellen van een stadsdichter in Ede.
U kunt de hele column lezen op http://teunisbunt.blogspot.com/2011/10/stadsdichter.html

Actuele activiteiten die onder de aandacht gebracht werden:

Na de pauze met muziek van de huisband B2G werd de voormalig stadsdichter van Nijmegen, Victor Vroomkoning, voorgesteld en geïnterviewd door Marja van Dijk. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie te Nijmegen. Tot 1995 was hij werkzaam in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Zijn werk wordt vaak opgenomen in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Onder het heteroniem Stella Napels publiceerde hij de geruchtmakende bundel Lippendienst. Een gedicht uit deze bundel koos hij om voor te dragen bij Dante. Ontroerend was een gedicht over een Hospice in Nijmegen. Al met al een bijzondere gast in het programma van Dante.


Het laatste onderdeel van het programma (Neuf Neuf) werd aangekondigd door Paul Imthorn. Neuf Neuf is niet uitsluitend een muzikaal trio maar ook taalkundig en theatraal zeer aansprekend. Dirk Jan Plate is met de onderdelen zang, gitaar, tekst en muziek de drijvende kracht. Hij werd bijgestaan door Erik Vleeming op basgitaar en Ruud de Ligt op drums.

Dirk-Jan Plate, geboren en getogen in Ede, maakt Nederlandstalige popmuziek (Nederpop). Hij is muzikant, verhalenverteller en theaterspeler. De verhalen/ teksten zijn vaak relativerend, soms confronterend, regelmatig filosofisch en in ieder geval altijd doordacht. Alles werd op deze Dante-avond uit de kast gehaald om de toeschouwers mee te nemen in het verhaal. Een prikkelende presentatie die veel bijval kreeg.


De afsluiting door de huisband werd een klein feestje. Bijgestaan door de band speelden Jules van Slooten en Benjamin van der Velden (beiden op mondharmonica) een paar onvervalste bluesnummers. Vervolgens zong en speelde Erik Vleeming van NeufNeuf met de band enkele nummers van Sting. Dit tot groot enthousiasme van het publiek. Een groot aantal bezoekers nam de vloer in bezit om te dansen. Een enerverende Dante-avond!

De volgende Dante-avond is op donderdag 24 november 2011.

Dit bericht is geplaatst in recensie. Bookmark de permalink.