Het was weer een mooie en boeiende avond bij Cultureel Café Dante.

Op 26 april 2012 was er weer een mooie en vooral ook boeiende avond bij Cultureel Café Dante in het café van Cultura.

Kunst- en siersmid Jan Mostert uit Lunteren opende het programma met een boeiende presentatie over zijn werk als smid. Als een welbespraakt redenaar belichtte hij de verschillende kanten van zijn vak. Vroeger had de smid meestal zijn werkplaats in het centrum van het dorp en was hij vaak het middelpunt in de gemeenschap. Tegenwoordig zijn smederijen meestal buiten de bebouwde kom gesitueerd. Dat is de reden waarom het vak van smid veel minder door mensen wordt beleefd. Jan Mostert bracht het weer volledig tot leven. Met fraaie beelden toonde hij het kunstwerk dat onlangs werd onthuld bij de ingang van het Openluchtmuseum in Arnhem. Samen met zes andere smeden werkte hij aan deze prachtige opdracht.

www.mostertsmederij.nl


Het publiek luistert geboeid naar de presentatie van Jan Mostert.Zanger/tekstschrijver Martijn van Essen uit Voorthuizen begeleidde zichzelf op piano met een drietal zelfgeschreven liedjes. Zijn derde lied ging over zijn groeiende respect en genegenheid voor zijn vader. Een ontroerend lied dat veel bijval kreeg van het publiek.

www.martijnvanessen.nlDe column gesproken door Teunis Bunt ging dit keer over vaderlandse liederen en over de mythe van Koninginnedag.
De column is te lezen op: http://teunisbunt.blogspot.com/2012/04/magie.htmlIn de pauze werden de werken van Jan Mostert door het publiek bewonderd.


Na de pauze was het tijd voor de kersverse Edese stadsdichter Arjan Keene. Na een onderhoudende kennismaking las Arjan drie van zijn gedichten voor waaronder het gedicht over Ede. Een warm applaus was zijn deel. In de zaal klonk veel instemming met Arjan Keene als stadsdichter.

http://arjankeene.blogspot.com


De volgende actualiteiten werden in beeld gebracht:


 

Tijdens de ‘Cultuurminuut’ kreeg Ria van der Linden de gelegenheid om in één minuut iets te vertellen over haar ontwerpen die zij uitvoert in zeefdruk. Haar bedrijf ZEEBRA maakt handbedrukte stoffen voor verschillende doeleinden. Hier toont ze haar nieuw ontworpen Nederlandse vlag met tulpen in de kleuren rood-wit-blauw.

http://www.zeebra-zeefdruk.nl/


De Edese singer/songwriter Berry de Snoo nam vervolgens het hele podium in beslag met zijn 8-koppige band met muzikanten. Zij speelden een vijftal bijzonder mooie nummers die door het publiek zeer werden gewaardeerd. Hier gaan we vast en zeker meer van horen!

www.atthesnow.com


Tijdens de stevige afsluiting met de huisband B2G met Ed Glasmacher (drums/zang), Bob Glasmacher (gitaar/zang) en Alex Boschhoven (bas/zang) en Maarten Gnoth als gastmuzikant op trompet, was er natuurlijk ook nog ruimte voor Jules van Slooten op mondharmonica.

 

Volgende Cultureel Café Dante is op 24 mei 2012.


Verslag: Kees Kuiphof
Foto’s: Edwin Nieuwstraten / www.onphoto.nl

Dit bericht is geplaatst in recensie. Bookmark de permalink.