Programma 2014-09-25

 Cultureel Café Dante

datum: 25 september 2014
tijd: 20.00 – 23.00 u

locatie: Cultura (Atrium) , Molenstraat 45 Ede
toegang: gratis


Theo Verburg

architectuur

Theo Verburg voor Dante-2789-3 kopie

winnaar cultuurprijs 2014 Ede, architect Theo Verburg Foto: Edwin Nieuwstraten

De eerste gast is architect Theo Verburg die op 5 september jl. de Cultuurprijs 2014 van de gemeente Ede heeft ontvangen. Volgens de jury is Theo Verburg een architect pur sang, die consequent de juiste keuzes maakt en onze omgeving verfraait met fascinerende gebouwen. Verburgs groeiende kwaliteit werd zichtbaar in diverse spraakmakende gebouwen, nieuwbouwprojecten van woningen, villa’s en combinaties van bestaande gebouwen met nieuwe architectuur. Ook in Ede zijn een aantal bekende bouwwerken van zijn hand te vinden: de aula op het terrein van de begraafplaats aan de Asakkerweg, het gebouw van Goedegebuure Tandtechniek aan de Reehorsterweg en zijn winkelontwerp op de hoek van de Torenstraat en Grotestraat in Ede.

Bij Dante wordt ingegaan op de oorspronkelijke inspiratiebronnen van Theo.

www.theoverburg.nl


Alex Boshoven & Bob Glasmacher

muziek

B2G unplugged met Alex Boschhoven en Bob Glasmacher
In het tweede onderdeel zal zanger-gitarist Alex Boshoven onder begeleiding van Bob Glasmacher het publiek meenemen in het werk van Simon & Garfunkel. Naast een prachtige vertolking van de songs wordt ook toegelicht waarom dit zo bijzonder muzikaal werk is wat Alex al vanaf jongs af aan boeit.


Benjamin Koops

beeldende kunst / film

Benjamin Koops - panorama luchtlanding heideVervolgens is er aandacht voor Benjamin Koops. Benjamin heeft in Cultura een maand gewerkt aan een houtskool panorama van 14 meter lang over de luchtlanding op de Ginkelse Heide 70 jaar geleden. De getekende voorstelling geeft met zijn grote formaat een levensechte ervaring weer van de indrukwekkende gebeurtenis.
Benjamin laat bij Dante een korte film zien waarin het werkproces van het panorama is vastgelegd.
In de pauze zal hij vervolgens aan belangstellenden toelichting geven bij zijn werk wat in Cultura hangt.

www.benjaminkoops.com


expositie

Knipoog_2

In de pauze is er naast een bezoek aan het panorama van Benjamin ook nog gelegenheid om de expositie ‘Knipoog naar Seurat’ te bezichtigen. De kunstwerken zijn evenals het werk van Seurat opgebouwd uit stippen, echter geven de kunstenaars het pointillisme een andere gezicht. Zo toont Rob Scholte werk uit zijn serie ‘Light – your first currency’ waarin knikkers een belangrijke rol spelen. Rogier Alblas laat drie portretten van Beatrix zien die opgebouwd zijn uit koffie cups en het kunstenaarsduo Schouten en Schouten exposeert het boek 1984 in pixels.


Emli Joan

muziek

Emli JoanIn de pauze is ook Emli Joan te horen. Vanuit losse klanken en wat gebrabbel schrijft ze mooie, pure, eerlijke en persoonlijke liedjes. De Nederlandse blanke muzikante met een donker soulfull hart is als singer-songwriter dan ook geheel in haar element. In juni 2014 is haar EP Mama, watch me fly! uitgekomen.
www.emlijoan.com


Teunis Bunt

column

Teunis BuntDe Dante-column wordt uitgedragen Teunis Bunt. Zijn onderwerpen worden meestal uit de gebeurtenissen van alledag gehaald. 

http://teunisbunt.blogspot.nl

 


culinaire cultuur

oude-politiebureauIn een nieuw onderdeel is er aandacht voor de culinaire cultuur door een specialist uit de omgeving. De aftrap wordt verzorgd door Het Oude Politiebureau die vanuit culinaire passie een product zal toelichten en laten beleven.

www.hetoudepolitiebureau.nl


Blue Moray

muziek

Blue moray pic

De Edese band Blue Moray speelt zowel aan het begin van de avond als aan het eind. Via Novae Popschool Ede is de band aan elkaar verbonden en bij Dante geïntroduceerd. Blue Moray zal een semi-akoestisch concert geven vanuit een passie voor blues, steady grooves, snelle licks en een passie voor verhalen die alleen door middel van een strakke gitaarsolo verteld kunnen worden. De bezetting is: Sjoerd Wiersema (vocals), Jasper Vonk (percussie), Dik van Oeveren (bas), Wijbe Abma (toetsen) en Daan Brink (gitaar).

www.facebook.com/bluemorayblues 


Volg ons verder op:

 Volg ons op Facebook: CultureelCafeDante
 Volg ons op Twitter: @ccdante